Urval:
vidare Klockor från Uhrenwerken-Ruhla GmbH har en mycket lång tradition som går tillbaka till 1862. År 1963 presenterades Ruhla electric, det första elektriska armbandsuret i DDR, på Leipzigmässan som en egen utveckling. Den mest framgångsrika modellen under denna period var kaliber 25. Armbandsur med denna kaliber byggdes från 1963 till 1991. Den 1 mars 1967 slogs urfabrikerna i Ruhla, Glashütte och Weimar samman och bildade VEB Uhrenkombinat Ruhla. 1989 Efter Berlinmurens fall privatiserades det statliga företaget av Treuhandanstalt. Idag tillverkar Uhrenwerken-Ruhla GmbH klockmärkena Iron Annie, Zeppelin, UMF.
Enligt traditionen går ursprunget till UMF:s klockfabrik tillbaka till 1862. I slutet av 1880-talet specialiserade sig företaget på sin kärnverksamhet av klockor, särskilt robusta men ändå pålitliga fickur, med fickuret Ruhlaer från 1892. År 1897 tillverkades redan 4 000 enheter per dag, och ett mer avancerat fickur erbjöds från 1901 och framåt. Samtidigt började utvecklingen av specialmaskiner och verktyg för tillverkning av klockor, urverk, urtavlor, visare. Företaget utvecklade och byggde kontinuerligt sina egna mekaniska rörelsekalibrar. Allt i en fabrik.
Efter ockupationen av Ruhla den 8 april 1945 av amerikanska trupper (allierade) avbröts först arbetet och sedan avskedades hela arbetsstyrkan. Produktionen återupptogs under första halvan av juli 1945 och 1949 kunde den tidigare högsta produktionsvolymen från 1938 till och med överträffas. Den 1 maj 1952 nationaliserades företaget genom beslut av Sovjetunionens regering. Det var så det statliga företaget VEB Uhren- und Maschinenfabrik Ruhla kom till. Under tiden har klock- och maskinfabriken (urtavlan: UMF), som nu har varit igång i flera år, fokuserat på storskalig produktion, också på grund av den enorma efterfrågan på klockor för den egna befolkningen och exporten. 1953 sattes väckarklockan UMF 69 i produktion och byggdes därmed i totalt 38 år med vidareutveckling som UMR 67. 1954/55 presenterade UMF damarmbandsuret Diva i 15 delar för allmänheten. Det var kalibern (UMF Model 3).
Den 30 april 1958 introducerades det första tyska jetflygplanet. Kabinklockan på detta flygplan kommer från Ruhla. UMF Mod. 37. Med en driftspänning på 27 volt. Senare utrustades även andra kommersiella flygplan med dessa populära och pålitliga klockor ombord. År 1963 presenterades Ruhla electric, det första elektriska armbandsuret i DDR, på Leipzigmässan som en egen utveckling. Den mest framgångsrika modellen under denna period var kaliber 25. Armbandsur med denna kaliber byggdes från 1963 till 1991. På den tiden producerades cirka 30 000 urverk dagligen. I Tyskland och Europa blev UMF:s klockfabrik en av de största tillverkarna av klockor.
Den 25 september 1962 firades klock- och maskinfabrikens 100-årsjubileum. Förtjänta anställda kommer att få ett exemplar av UMF:s specialutgåva för att markera företagets 100-årsjubileum. Den 1 mars 1967 slogs urfabrikerna i Ruhla, Glashütte och Weimar samman och bildade VEB Uhrenkombinat Ruhla. Klockföretaget Ruhla, vars generaldirektör var UMF:s tidigare fabrikschef Heinz Wedler. 1989 Efter Berlinmurens fall bröts det statliga företaget upp i flera delar av Treuhandanstalt och privatiserades.
VEB Uhrenwerk Ruhla blev först företaget Uhrenwerke Ruhla GmbH, sedan skapades cirka 40 nya företag från detta eller genom att ett nytt företag grundades. Efter 1990 revs 90 procent av de gamla fabriks- och produktionsbyggnaderna. Ett av de välkända industriminnena och administrativa byggnaderna från den stora klockepoken 1929 har till stor del bevarats. Då, liksom nu, fungerade det också som en produktionsplats för klockor i Ruhla. På bottenvåningen finns ett viktigt klockmuseum på drygt 200 kvadratmeter, som visar den samtida historien och utställningarna av klockmärkena från Ruhla.
Den sex våningar höga skelettbyggnaden i armerad betong med klinkerbeklädnad i Bauhaus-stil uppfördes 1929 efter ritningar av arkitektbyrån Schreiter & Schlag. Idag tillverkar Uhrenwerken-Ruhla GmbH klockmärkena Iron Annie, Zeppelin, UMF. Dessutom monteras klockor för tredjepartsmärken också där. Byggnaden är ett av de få samtida vittnena till den tyska klockindustrin i Ruhla, som har följt sitt avsedda syfte fram till denna dag. En legend lever vidare!
Välj önskad betalning
INFORMATION